Padels historia

 

 

Början


Padel-Tennis, allmänt känd som Padel eller Paddle, utvecklades från en mindre populär typ av sluten tennis känd som Platform Tennis.

Enrique Corcuera bestämde sig för att kombinera delar av Platform Tennis med sin squashbana i sitt hem i Acapulco (Mexiko) 1969, och utvecklade vad han kallade "Paddle Corcuera". Han anses allmänt som skaparen av Padel.

 

 Alfonso från Hohenlohe-Langenburg, Enriques spanska vän, provade denna nya innovation hemma hos Enrique och blev kär i den direkt. 1974 tog han beslutet att bygga de två första Padelbanorna i en tennisklubb i Marbella, Spanien.

 

 Ändå gjorde Alfonso några ändringar i Enriques ursprungliga konstruktioner för att göra det mer konkurrenskraftigt, eftersom detta är den första av många revideringar av Padel i Spanien under de kommande 20 åren.

Samtidigt hade Julio Menditeguy, en argentinsk medlem av Alfonsos tennisklubb i Marbella, samma passion och valde att ta med sporten till Argentina 1975.

 

 I dag


Padel tog cirka 25 år att sprida sig över hela Spanien efter att de första banorna inrättades. Slutligen, under början av 2000 -talet, fanns det över 500 Padel -klubbar och många spanska hotell har Padel Courts som en sportaktivitet.

 Padel var redan väletablerat i Spanien 2005, med över 1000 klubbar. Det var vid den här tiden som de största Padel -föreningarna beslutade att bilda ett internationellt mästerskap som skulle hållas helt i Spanien. Detta markerade starten på Padel Pro Tour, som varade fram till 2012.

 

Denna sport har ständigt utvecklats och blommat över hela världen, särskilt sedan 2010, och den anses nu av många vara den snabbast växande sporten i världen, som du kan läsa i denna artikel från den brittiska tidningen The Telegraph. 




Professionella utsikter


På det professionella området etablerades World Padel Series 2013 som det viktigaste, mest prestigefyllda och professionella Padel-mästerskapet i världen, och ersatte Padel Pro Tour, som samlade världens Padel-elit, liknande ATP och WTA i tennis.

Sedan 2014 har detta nya mästerskap inkluderat turneringar utanför spanskt territorium, resor till Andorra, Argentina, Monaco, Portugal, USA och Förenade Arabemiraten.

World Padel Series har för närvarande den internationella rankningen av de bästa manliga och kvinnliga spelarna. Den består av 15-20 turneringar per år, samt en säsongsavslutande Master Series.


Jan-Erik Lindblom

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snabbast växande sporten

The Ultimate Guide to Padel Rules: How to Play Padel

Det är så padel spelas och nybörjartips!