Det är så padel spelas och nybörjartips!



Padel är en korsning mellan tennis och squash. Banan är 10 gånger 20 meter stor och har ett nät i mitten, liknande en tennisbana. De höga väggarna runt banan som används som en del av spelet, då det är tillåtet att studsa bollen mot väggarna, är vad paddeln bär med sig från squash. Padel spelas nästan alltid med fyra spelare på planen som dubbel. Det är möjligt att spela singel, även om du normalt använder en mindre layout.


 (bilder från Pixabay.com)

(innehåller annonser)


Spelet börjar med en serv, precis som i tennis. Som spelare studsar du bollen på marken, skjuter ett underarmsskott och siktar på att få bollen att gå diagonalt och landa i den högra rutan på motståndarlagets sida. När spelet börjar är hela planen utnyttjad och du har möjlighet att slå bollen på volley eller låta den studsa. Om bollen redan har studsat på marken kan du studsa den på väggen innan du lämnar tillbaka den till motståndaren. Om bollen däremot träffar väggen innan den landar på marken är den ute. 


Spelet fortsätter tills bollen studsar två gånger på banan i rad eller en spelare slår ut eller in i nätet. Du använder samma typ av slag som i tennis: basslag; volley; smash och lob. Det finns också en typ som är unik för padel: bandeja. Det är en slaglängd som helst ska ha en underskruv. Till en början är det tillräckligt att hålla reda på grunderna. Eftersom bollen inte får samma kraft och hastighet som i tennis är det lättare att arbeta med teknik och att samarbeta som ett lag.

Poängen är densamma som i tennis. 15, 30, 40 och spel. Sex matcher utgör ett set och de flesta matcherna spelas i det bästa av tre set. Man får poäng om bollen studsar två gånger i marken på motståndarens sida, om motståndaren slår bollen i nätet, i sitt eget nät eller träffar bollen och om motståndaren träffas av bollen.

Precis som i squash kan du spela bollen mot väggarna men enligt vissa regler. När du får en boll kan du låta den studsa mot väggen efter att den studsat mot marken. Det finns ett skyddsgaller ovanför väggen och galler träffar ses som om bollen är ute, förutom när du tar emot en boll och den först studsar i marken och sedan i gallret.


Bollen du använder liknar en tennisboll och som nybörjare är det faktiskt lika enkelt att använda en tennisboll. Det är bara i professionellt spel som bolltrycket måste följa vissa regler. Paddelracket, å andra sidan, skiljer sig från andra racketsporter. Istället för att strängas, är en paddelracket gjord av ett kompositmaterial perforerat med hål. Racketen finns i tre varianter: rund med stort ansikte, diamantformad för mer kraft i slag och droppformad, som är en blandning mellan rund och diamantformad. Som nybörjare är det bäst att börja med en rund racket som ger mer kontroll och är lättare att spela med.




Som nybörjare, här är några tips som hjälper dig att komma igång med paddel.


Padel, liksom andra racketsporter, är starkt beroende av teknik. Här är några tips som hjälper dig att hitta rätt tillvägagångssätt och komma igång med ett snabbt och roligt spel.

    De vanligaste nybörjarmisstagen i paddling är att glömma att använda väggarna och att slå för hårt. Då går spelet för fort och det är lätt att bli stressad. Padel handlar mer om att hitta rätt möjlighet, spela långsamt och leta efter positioner och om att sätta sin motståndare i problem utan att själv ta för många risker.
 
Det bästa och vanligaste greppet på racketen kallas hammargreppet; du håller racketen som om du håller en hammare när du träffar en spik. Det är ett stabilt grepp med en rak handled som ger en stadig träff både i backhand och forehand. Du behöver inte heller byta grepp beroende på slaget.

När du spelar padel har du två alternativ för att slå bollen: med eller utan en vägg. Du kommer att få ut mer av spelet och ha mer tid att hamna i den idealiska positionen om du lär dig att använda väggen studsa till din fördel. 

Satsa mer på att inte missa än att jaga vinnarslag. Det är vanligare att spelare gör poäng i paddel genom att dra fördel av motståndares misstag.

    Små snabba steg på planen gör det lättare att alltid vara i rätt position.
 
Komplettera gärna ditt paddelspel med styrketräning och core styrkerotationsövningar. Det är även fördelaktigt att träna kompensation för den sida av kroppen som inte används för att hålla racketen för att undvika snedbelastningssvårigheter.

    Kom ihåg att paddel är en lagsport. Hur du spelar som ett lag avgör hur det går i matcherna. Håll kontakten med varandra under spelets gång och rör på dig med din partner så att du inte lämnar några luckor som motståndarna kan dra nytta av.

    Ha kul tillsammans! Det är det man lever på längre. 
 
 
Jan-Erik Lindblom

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snabbast växande sporten

The Ultimate Guide to Padel Rules: How to Play Padel